Van vrijdag 19 februari tot en met zondag 21 februari vinden in het Russische Kazan de Europese Jeugdkampioenschappen badminton onder 15 jaar plaats. 162 Spelers uit 34 landen doen mee en door de Nederlandse Badmintonbond zijn 6 spelers geselecteerd die ons land mogen vertegenwoordigen. Twee daarvan spelen bij BC Geldrop; Cera Samuels en Max Wieland. Zij hebben een flinke reis voor de boeg.

Cera komt uit in het gemengd dubbel (samen met Wessel) en de meisjesdubbel (samen met Meike). Max komt uit de single en de gemengd dubbel (samen met Amy). De carrière van zowel Cera als Max gaat in een sneltreinvaart.

Max sloeg in 2009 bij BC Mixed  (Beek en Donk) zijn eerste shuttles. Een paar jaar later werd hij gevraagd om competitie te spelen in het U 19 team van BC Geldrop. In 2014 werd hij geselecteerd voor de Zuid Nederlandse selectie en sinds dit seizoen is hij een vast lid van de Nationale Jeugdselectie onder 15 jaar.

Quinn, Cera en Max tijdens de Brabantse Kampioenschappen 2015-2016
Quinn, Cera en Max tijdens de Brabantse Kampioenschappen 2015-2016

“Mijn doel is om de Europese top te behalen. Daarvoor train ik nu ruim 10 uur per week bij BC Geldrop, de Zuid Nederlandse Badminton Academie en sinds 1 juli bij de Nationale selectie. Naast de baantrainingen ga ik ook een keer per week naar de sportschool.

Ik ga naar het Commanderij College in Gemert, zit nu in 2VWO en dankzij een goede begeleiding kan ik school en sport (tot nu toe) goed combineren.  Ik heb tot nu toe iedere keer vrij gekregen voor de toernooien in het buitenland, hopelijk blijft dat zo.

Max : “Het is hard werken, maar het is het meer dan waard. Zeker als mijn droom, deelname aan de Olympische Spelen, nog uitkomt!”

Zoals je ziet, stop ik veel tijd in het trainen en daarnaast zit ik aardig wat uurtjes in de week in de auto en die tijd probeer ik zo nuttig mogelijk te besteden: dus dat betekent huiswerk maken in de auto.

Ik denk dat mijn ouders blij zijn als ik mijn rijbewijs heb!

Veel tijd voor bijvoorbeeld op stap gaan heb ik niet, maar dat mis ik ook niet.

Dankzij het badminton leer ik een heleboel mensen kennen, en kom ik nog eens ergens: ik ben naar Frankrijk, Denemarken en Zwitserland geweest en nu staat Rusland voor de deur! Wat ik verwacht van het EJK? Ik denk dat het een heel zwaar toernooi zal zijn, elk land zal zijn beste spelers sturen. Maar het is natuurlijk ook wel super om dit mee te mogen maken”.

ceraNa deze mooie woorden van Max kijken we ook nog even naar Cera. Dit is wat zij ons zelf vertelt op haar website.

“In de zomer van 2015 ben ik opgenomen in de nationale jeugdselectie van Nederland. Iedere woensdag train ik met de selectie ( jongens en meisjes uit het  hele land).
Zoals je hierboven kunt lezen speelt badminton een zeer belangrijke rol in mijn leven, ik train 5 avonden in de week, en speel op zondag competitie. En dan zijn er nog zo’n 15 toernooien waarvan ongeveer  5 in het  buitenland per jaar.

Overdag zit ik natuurlijk op school, dit jaar begin ik aan 2 HAVO op  het Sint Joriscollege te Eindhoven, dat doe ik in combinatie met een LOOT opleiding. Zo kan ik bijvoorbeeld  doordeweeks naar toernooien in het buitenland.

Mijn grootste droom is om uiteindelijk ooit aan de Olympische Spelen deel te nemen. Maar eerst wil ik bij de vijf beste van Europa horen!”

Wij wensen Cera en Max ontzettend veel plezier, succes en vooral prachtige ervaringen toe!

Zoek onze kanjers!