Inmiddels is het jaarlijkse open toernooi van BC Geldrop een echte traditie geworden. De Geldropse Open Kampioenschappen (GOK) vonden plaats in het eerste weekend van maart. Na maanden van voorbereiding mochten we eindelijk van start. In twee dagen tijd moesten er 350 wedstrijden gespeeld worden.

Foto door Mark van de Veerdonk.

Vorig jaar was een topjaar met 160 spelers, dit jaar zaten we daar met 132 deelnemers wat onder. Zij deden wel aan meer onderdelen mee waardoor de sporthal het hele weekend vol zat. Omdat we helaas geen gebruik kunnen maken van de uitschuifbare tribunes, moesten we creatief omgaan met de zitplaatsen. Dit jaar konden we een hoop luxe stoelen van cafe Schonmoeder lenen en daarmee een extra rij zitplaatsen creëren, een soort van eretribune. Aan de reacties te merken werd deze oplossing erg gewaardeerd.

Op zaterdag begonnen de wedstrijden om 9:00 uur. De allereerste wedstrijd van onze Belgische vriend Kevin van den Broecke tegen Ralph Brouwer van BC Alouette stond model voor een groot deel van de wedstrijden; veel inzet, veel strijd en vooral veel gespeelde punten. We hadden de wedstrijden wat korter verwacht en liepen daardoor op de eerste dag steeds wat verder achter op schema. Uiteindelijk hebben we dit op kunnen lossen door een aantal wedstrijden naar zondag te verplaatsen en verder ging iedereen er wel relaxed mee om. En de splers hadden altijd de keuze om even te ontspannen in de kantine. Kees had gezorgd voor een aantal warme maaltijden; je kon een keuze maken uit nasi met saté, friet met stoofvlees en spaghetti bolognese. Je kon ook wat onderdelen combineren tot een nieuw gerecht bleek uit de borden van de gezusters Blok.

Foto door Mark van de Veerdonk.

Na een korte nacht, de laatste zaterdagwedstrijd eindigde om 23:00 uur, stonden we op zondagmorgen om 8:30 uur voor een dichte sporthal. Uiteindelijk kwam de beheerder 10 minuten later aanscheuren en konden we alsnog beginnen aan dag twee. De trend van zaterdag werd meteen voortgezet, want meer dan de helft van de eerste wedstrijden ging over drie sets. Gelukkig hadden we de wedstrijden op deze dag wat ruimer ingeschat en liepen we de hele dag precies op schema. Soms heb je wat “hoofdpijn”-dossiers van spelers die ver komen en daardoor zichzelf en anderen in de weg kunnen zitten. Je kan nu eenmaal niet een halve finale herenenkel spelen en tegelijk een mixfinale en een halve finale herendubbel. Maar uiteindelijk, en soms tot opluchting van de organisatie, losten deze zaken zichzelf op en konden precies volgens planning de laatste finales om 17:00 uur de baan op. Dankzij de flexibiliteit van de beheerder, we hadden de zaal blijkbaar maar tot 17:00 uur gehuurd, hoefden we deze niet op de parkeerplaats te spelen maar kon dat gewoon op de banen 5 t/m 8.

Foto door Jacques Staal.

Nadat alle finales gespeeld waren, volgde de prijsuitreiking met hulp van de charmante Femke van Lieshout. Zij zorgde ervoor dat de geldprijzen bij de winnaars terecht kwamen. Daarna was het nog een uurtje opruimen en konden we als organisatie het weekend afsluiten met een etentje in het centrum van Geldrop.

We kijken terug op een weekendje flink aanpoten, een beetje stress vanwege het uitlopen van de eerste dag, maar vooral op een editie met ongekend spannende wedstrijden en veel inzet van de spelers. Soms moesten ze letterlijk van de baan gedragen worden. We bedanken alle spelers voor hun inzet en deelname en verder iedereen die ons geholpen heeft tijdens dit weekend. Hopelijk heeft iedereen het goed naar zijn zin gehad en kunnen we terugkijken op een geslaagd toernooi.

Namens de toernooicommissie, Dennis Nijhoff

Bekijk alle foto’s

Bekijk alle winnaars