Frank van der Linden, Eindhovens Dagblad van 23 januari 2017

Twee jaar geleden verliet badminstonster Dionne van Vlerken BC Geldrop om op een hoger niveau te gaan spelen bij Roosterse BC. Na zware knieblessures vindt ze het plezier weer terug bij haar oude club. Van Vlerken is daarbij ambitieus en wil naar de tweede divisie promoveren.

De inkt van haar getekende contract bij de club uit Roosteren was destijds nog maar nauwelijks droog, of na twee weken sloeg het noodlot al toe. Dionne van Vlerken ging in een wedstrijd bij het uitstappen om een shuttle te halen door haar knie. Dat betekende meteen haar eerste meniscusoperatie, die plaatsvond in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Al vrij snel bleek dat de problemen daarmee niet verholpen waren. Sterker nog: krap een half jaar later ging het opnieuw mis, dit keer had een operatie meer succes. Vooral omdat men nu de diagnose stelde dat naast haar meniscus vooral ook een cyste de boosdoener was. Van Vlerken: “Gelukkig dat mijn operatie die keer wel succesvol was. Maar daardoor ben ik natuurlijk wel weer gaan nadenken over wat ik nu precies wilde met mijn sport. Het voelde toch alsof ik veel verplichtingen had. Als het gaat om trainingsintensiteit, jezelf telkens verbeteren. Ik merkte dat ik mijn lol in het spelletje een beetje kwijt was.” Dus besloot Van Vlerken weer terug te keren naar haar oude club.

Niet promoveren

Ook bij badmintonclub Geldrop zelf was er eerder de kans om op een hoger niveau te spelen. Twee seizoenen geleden werd de club kampioen, mede dankzij belangrijke bijdragen van Van Vlerken en toen nog Geldrop-speler Rick Steuten. De club wilde toen echter zelf niet promoveren. Voorzitter Hans de Greef: “Zo’n promotie had nogal wat voeten in aarde gehad. Van het regelen van scheidsrechters tot en met extra training en begeleiding. Bovendien is het dan de vraag of je nog zonder betaling en dus sponsors kunt. En op dit moment hebben we dat allemaal niet nodig. Plezier staat bij ons hoog in het vaandel, wat niet wil zeggen dat wij niet ambitieus zijn. Wij willen vooral talent laten groeien en blijken daarvoor een prima club te zijn.”

BC Geldrop won gisteren haar laatste thuiswedstrijd in de derde divisie met 6-2 van Bocholtzse BC2. Van Vlerken won alledrie haar wedstrijden. Met nog maar één wedstrijd te gaan staat BC Geldrop tweede op de ranglijst, Trilan BC2 staat echter met ruime voorsprong eerste en is niet meer in te halen.

Plezier

Van Vlerken is blij met hoe het nu gaat in het badminton. “Het plezier dat ik zocht, is helemaal terug. Ik kan het ook prima combineren met mijn studie en ik werk ook nog twee avonden in de week.” De 19-jarige badminstonster uit Mierlo is inmiddels gestart met haar studie fysiotherapie aan het Fontys in Eindhoven. Op de vraag of deze studiekeuze toevallig te maken heeft met haar eigen blessureleed van de afgelopen jaren, reageert ze: “Ik heb altijd al interesse gehad in sport en de medische kant daarvan, dus dat zat er al altijd al in. Ik vond het wel heel interessant om bij mezelf te zien hoe zo’n hersteltraject eruit zag na die zware blessures. ”

Het verbaast dan ook niet dat Van Vlerken zelf haar belangrijkste verbeterpunt in diezelfde lijn ziet. “Mijn forehand is denk ik mijn sterkste punt. Waar ik graag nog op zou willen verbeteren is mijn looptechniek naar voren, het uitstappen dus. En ja, dat zou ik best weer in de tweede divisie willen laten zien.”