Oliebollentoernooi HBC Phoenix Helmond

Helmond – Net zoals gourmetten en geen sneeuw tradities zijn met Kerst, zo is het oliebollentoernooi bij HBC Phoenix in Helmond ook een jaarlijkse terugkerende traditie. Op derde Kerstdag (of derde Gourmetdag, zo je wilt) verzamelen veel jeugdige badmintonners en hun ouders zich in sportcentrum Veka in Helmond Brouwhuis voor een dagje sporten, aanmoedigen en oliebollen eten. De spelers komen voornamelijk van verenigingen uit de buurt, zoals Beek en Donk, Geldrop-Mierlo, Bakel en Helmond.

Dit jaar hadden zich maar liefst 121 badmintonners aangemeld en dat zorgde bij de organisatie voor een fikse uitdaging. Ze moesten op één dag maar liefst 230 wedstrijden inplannen! Er werd besloten om alle partijen maximaal 2 sets te laten duren waarbij elke set tot 15 punten werd gespeeld. De deelnemers konden zich in vier categorieën inschrijven; Pupillen (P) en in speelsterkte oplopend C, B en A. Alles werd in dubbelvorm gespeeld, dus alleen herendubbel, damesdubbel en gemengd dubbel.

Het toernooi wordt volgens het Zwitsers systeem gespeeld en dat heeft als grote voordeel dat je (uiteindelijk) tegen koppels van gelijke sterkte speelt. De koppels worden in eerste instantie in één grote poule geplaatst zonder vaste speelvolgorde. Op basis van je resultaten speel je tegen koppels die ongeveer dezelfde resultaten hebben geboekt. Dus als je veel wint, kom je daarna automatisch tegen andere koppels die ook veel hebben gewonnen. Het voordeel daarnaast is dat je de hele dag wedstrijden speelt en dat je niet na een paar verliespartijen naar huis kan.

Geldrop had een flinke delegatie afgevaardigd; 17 spelers en speelsters hadden zich verdeeld over alle vier de categorieën. Ze staan allemaal op de grote foto die boven dit artikel staat.

Bij de pupillen speelden Demi Senders, Milou Heesakkers, Pim Nijhoff, Mats van Kasteren en Elise Bakker. Zij namen drie prijzen mee naar huis; Milou en Demi wonnen de damesdubbel en Elise werd daar derde met een speelster van Mierlo. Pim en Demi werden tweede in het gemengd dubbel.

In categorie C speelden Thijs van Zijl, Tim van Lieshout, Ian Duijf (ja, de kleinzoon van..) en een aantal spelers die ook bij de pupillen meededen. Ian blijkt de genen van zijn oma te hebben geërfd en werd derde in de herendubbel samen met Tim en in de gemengd dubbel zelfs tweede, met een dame van Phoenix. De gemengd dubbel werd gewonnen door Thieme en Milou Heesakkers die voor deze gelegenheid weer een keertje samen met elkaar een toernooi speelden.

In categorie B werd Geldrop vertegenwoordigd door Jelle Nijhoff, Suze van Kasteren, Thieme Heesakkers en Koen van de Wandeloo. Thieme en Jelle werden knap tweede in het herendubbel en Koen behaalde de derde plek in het gemengd dubbel, samen met een speelster van Mierlo.

In de hoogste categorie deden de meeste spelers van Geldrop mee; de zussen Iris en Fleur Geelen, Luca Sogaro, Boris Baneke, Fen Bakker en ook Koen weer. Luca deed de beste zaken door het herendubbel samen met Koen te winnen en ook het gemengd dubbel, nu samen met Iris. Diezelfde Iris werd met zus Fleur tweede in het damesdubbel. Boris werd samen met Fen tweede in de herendubbel en derde in het gemengd dubbel met een speelster van de organiserende vereniging.

Een toernooi kan natuurlijk niet bestaan zonder de inzet van alle vrijwilligers van HBC Phoenix. Namens BC Geldrop hartelijk dank voor de goede organisatie en de lekkere oliebollen. Gezien de lange rijen bij het uitdelen van de oliebollen, vielen ze goed in de smaak! En tevens dank aan alle ouders die een vrije dag hebben opgeofferd om hun kinderen aan te moedigen.

En wisten jullie trouwens dat er tijdens het toernooi maar liefst 1200 oliebollen zijn gebakken? Tweehonderd daarvan zijn door kinderen van Phoenix uitgedeeld in verzorgingstehuis Rivierenhof zodat de ouderen daar ook konden genieten. Wij kijken terug op een gezellige dag en kijken alweer uit naar de volgende keer!

« »

© 2021 Badmintonclub Geldrop. Thema gebaseerd op Anders Norén.